مقاله

علائم خرابی جلوبندی خودرو 

علائم خرابی جلوبندی خودرو

خودرو از بخش‌های متعددی تشکیل شده است که هر یک وظیفه مشخصی بر عهده دارد و این بخش‌ها در کنار یکدیگر رانندگی راحت و ایمنی را برای راننده فراهم می‌کنند. در صورتی که هر یک از این بخش‌ها به درستی کار نکند، مشکلاتی پیش خواهد آمد که برخی از آنها خطرآفرین و غیر قابل جبران هستند. یکی از بخش‌های مهم خودرو، جلوبندی است که کمک می‌کند تا سرنشینان حرکتی نرم و روان را در داخل خودرو احساس کنند. 

جلوبندی شامل چه بخش هایی از خودرو می‌باشد؟

جلوبندی خودرو یکی از مهمترین اجزای خودرو است که بر عملکرد کلی و ایمنی آن تاثیر می‌گذارد. این قسمت شامل سیستم تعلیق می‌باشد که در کنترل خودرو و رانندگی نرم و ایمن و داشتن قدرت مانور بیشتر در زمان رانندگی نقش بسیار مهمی دارد. 

به طور کلی حفظ ایمنی خودرو و دفع تکانه‌های شدید در دست اندازها و ناهمواری‌های جاده بر عهده جلوبندی خودرو است. بنابراین باید به طور مرتب بررسی شده و مشکلات موجود رفع گردد.

عوامل موثر در خرابی جلوبندی

عوامل موثر در خرابی جلوبندی خودرو

اگر جلوبندی خودرو دچار آسیب دیدگی یا فرسودگی شده باشد مشکلاتی مانند هندلینگ ضعیف، کنترل دشوار خودرو در جاده‌های ناهموار و تکان‌های شدید در کابین خودرو موجب ناراحتی سرنشینان خواهد شد. این مشکلات بر عملکرد کلی خودرو تاثیر گذاشته و ممکن است ادامه مسیر را برای شما غیر ممکن کنند. البته جای نگرانی نیست زیرا امداد خودروی شبانه روزی در هر ساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمات بوده و در اسرع وقت برای کمک در محل حاضر خواهد شد. 

عوامل مختلفی در خرابی جلوبندی خودرو نقش دارند که عبارتند از: 

  • یکسان نبودن کیفیت لاستیک‌ها و تنظیم نبودن آنها 
  •  بالانس نبودن چرخ‌ها و عدم تنظیم باد لاستیک‌ها
  • خراب بودن بلبرینگ چرخ‌ها 
  • آسیب دیدن شاسی خودرو به دلیل تصادف یا فرسودگی 
  • ضعیف و فرسوده بودن کمک فنرها 
  • استفاده از قطعات بی‌کیفیت 

از کجا بدانیم جلوبندی خودرو نیاز به تعمیر دارد؟

از کجا بدانیم جلوبندی خودرو نیاز به تعمیر دارد

وقتی صحبت از سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو به میان می‌آید، باید مراقبت نشانه‌ها و علائمی که هشدار می‌دهند مشکلی وجود دارد باشیم. هر گونه مشکل در رانندگی، هندلینگ خودرو و منحرف شدن فرمان باید در اسرع وقت مورد بررسی قرار گیرد و توسط فردی متخصص رفع گردد. در اینجا چند نمونه از رایج‌ترین علائم خرابی جلوبندی خودرو را آورده‌ایم که با شناسایی و رفع به موقع آنها می‌توانید از خسارات جدی جلوگیری کنید. 

برخی از علائم خرابی جلوبندی خودرو عبارتند از: 

لرزش و تکان‌های غیر معمول در کابین خودرو 

هنگامی که جلوبندی خودرو دچار مشکل شده باشد، سیستم تعلیق خودرو در دست اندازها و ناهمواری‌های موجود در جاده به خوبی عمل نکرده و سرنشینان تکان‌های شدیدی را در کابین احساس می‌کنند. این تکان‌ها موجب لرزش در بخش‌های مخلتف خودرو و فرمان شده و احساس ناخوشایندی را به راننده و همراهان وی منتقل خواهد کرد. 

مهمترین وظیفه جلوبندی خودرو این است که این تکانه‌ها را مهار کرده و در زمان حرکت کمترین لرزش در داخل کابین احساس شود. وقتی لرزش داخل کابین زیاد شود و سرنشینان تمامی دست اندازها را احساس کنند حتما بخشی از جلوبندی و سیستم تعلیق دچار مشکل شده است که باید رفع شود. 

عملکرد نامناسب فرمان در زمان پیچیدن

فرمان خودرو

از دیگر علائم خرابی در قسمت جلوبندی خودرو عدم تعادل و پایداری خودرو در زمان دور زدن یا پیچیدن است که کنترل خودرو را دشوار کرده و ممکن است خطرناک باشد. در این شرایط هنگام دور زدن احساس می‌کنید که فرمان کاری که شما می‌خواهید را انجام نمی‌دهد و در پیچ‌ها حرکت نرمی ندارد. این مشکل زمانی که سرعت خودرو بالا باشد بیشتر احساس خواهد شد. مهمترین دلایل سخت چرخیدن فرمان عبارت است از: 

  • بالانس نبودن محور چرخ‌ها 
  • کم باد یا پر باد بودن لاستیک‌ها
  • تغییر شکل لاستیک‌ها 
  • خراب شدن بلبرینگ‌های چرخ‌ها
  • فرسوده شدن قطعات فرمان 
  • خراب شدن پلوس خودرو 

لرزیدن فرمان در سرعت بالا 

لرزش فرمان در زمان حرکت با سرعت بالا نشان دهنده این است که چرخ‌ها بالانس نیست و سیستم تعلیق خودرو نیز عملکرد مناسبی ندارد. لرزش فرمان هنگام حرکت یکی از رایج‌ترین علائم خرابی جلوبندی خودرو است که باید سریعا عیب یابی شده و مشکل حل شود. فرسوده بودن قطعات و وجود شکستگی در برخی از قطعات مهم سیستم تعلیق علت اصلی بروز این مشکل است. 

انحراف خودرو در زمان رانندگیانجراف خودرو در حین رانندگی

همان طور که اشاره کردیم جلوبندی خودرو وظیفه حفظ تعادل خودرو را بر عهده دارد و زمانی که این سیستم دچار مشکل شده باشد در زمان رانندگی خودرو به سمت چپ یا راست منحرف خواهد شد که موجب می‌شود تا راننده کنترل کافی بر خودرو نداشته باشد. در صورت مشاهده این مشکل بهتر است خودرو را در یک جای ایمن پارک کرده و از مکانیک سیار بخواهید تا خودروی شما را بررسی کند. زیرا رانندگی در این شرایط بسیار خطرناک خواهد بود.

از بین رفتن عاج لاستیک‌ها در فواصل زمانی کوتاه 

از بین رفتن آج لاستیک خودرو

اگر عاج لاستیک‌های خودرو خیلی زودتر از حالت عادی از بین می‌روند و یا بخشی از لاستیک بیشتر از قسمت دیگر آن ساییده شده باشد علامت وجود مشکل در جلوبندی خودرو است. برای اطمینان می‌توانید لاستیک‌های سمت چپ و راست را چک کنید. همچنین اگر به تازگی لاستیک‌ها را عوض کرده‌اید اما بخش زیادی از عاج خودرو از بین رفته است باید حتما خودروی خود را سرویس کرده و قطعات فرسوده جلوبندی را عوض کنید. 

همچنین اگر در زمان دور زدن صدای سوت از چرخ‌ها بلند شد باید بلبرینگ‌ها را چک کنید. دقت داشته باشید که خرابی بلبرینگ و تنظیم نبودن محور چرخ‌ها یک مشکل جدی است که باید هر چه زودتر رفع شود و رانندگی کردن با این شرایط به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. 

شنیدن صدای غیرعادی از جلوبندی 

یکی دیگر از علائم خرابی جلوبندی خودرو به گوش رسیدن صدایی شبیه به جیر جیر یا تق تق در زمان حرکت بر روی دست اندازها است. اگر هر بار که خودرو از روی دست انداز حرکت می‌کند این صدا به گوشتان رسید باید حتما خودروی خود را برای انجام سرویس‌های دوره‌ای، به خصوص برای بررسی جلوبندی به یک فرد متخصص نشان دهید. این صدا نشان دهنده شل شدگی یا شکستگی در یکی از قطعات جلوبندی است که نیاز به تعویض دارد. 

مهمترین دلایل صدا دادن خودرو در زمان عبور از دست اندازها عبارت است از: 

  • خراب شدن بوش طبق‌ها 
  • آسیب دیدگی اتصالات 
  • فرسودگی یا شل شدن پایه‌ها 
  • فرسوده شدن یا خراب شدن کمک فنرهای خودرو 
  • آسیب دیدگی شاسی خودرو و قسمت‌های مربوط به جلوبندی 

اگر مشکل خودرو جدی بود بهتر است از ادامه مسیر صرف نظر کرده و با استفاده از یدک کش خودرو، به نزدیک‌ترین تعمیرگاه مراجعه کنید. 

کاهش ارتفاع یک طرف خودرو 

اگر احساس کردید که یک سمت خودرو از سمت دیگر پائین‌تر است احتمالا کمک فنر خودرو دچار آسیب دیدگی یا فرسایش شده است و باید هرچه زودتر عوض شود. البته بهتر است قبل از بررسی کمک فنر ابتدا باد لاستیک‌ها را چک کنید و مطمئن شوید که هر دو به یک اندازه باد شده است. سپس زمانی که خودرو خالی است و هیچ باری در داخل آن وجود ندارد ارتفاع دو طرف خودرو را بررسی کنید. 

اگر هنوز هم یک سمت خودرو پایین‌تر بود احتمال وجود مشکل در کمک فنرها بالا بوده و باید در اسرع وقت مورد بررسی قرار گیرد. البته اگر کمک فنر فرسوده یا آسیب دیده باشد در زمان حرکت کردن و هنگامی که از روی یک چاله یا دست انداز عبور می‌کنید صدایی شبیه به جیر جیر به گوشتان خواهد رسید. 

وجود روغن بر روی قطعات جلوبندی

روغن ریزی خودرو

از دیگر علائم خرابی جلوبندی که به راحتی قابل تشخیص است وجود روغن بر روی قطعات و آلوده بودن بدنه قطعات است. نشت روغن علامت مهمی است که نشان می‌دهد جلوبندی دچار مشکل شده است و روغن از بخشی از سیستم تعلیق نشت کرده و باید هر چه زودتر رفع شود. برای تشخیص روغن زدگی جلوبندی خودرو کافی است قسمت زیرین خودرو را نگاه کنید. اگر مشاهده کردید که قطعات چرب و آلوده است باید هر چه زودتر به دنبال پیدا کردن نشتی بوده و آن را برطرف کنید. 

در این مورد بهتر است از یک فرد متخصص بخواهید تا خودروی شما را بررسی کرده و نشتی و روغن ریزی را برطرف کند. در برخی از موارد خراب بودن یک واشر یا یک ترک دلیل نشت روغن است که باید به طور اصولی رفع شود تا مجددا مشکلی ایجاد نکند. 

پرش جلوی خودرو در زمان ترمز گیری 

اگر زمانی که پدال ترمز را فشار می‌دهید احساس می‌کنید که قسمت جلوی خودرو به سمت پایین حرکت می‌کند و حالتی مانند شیرجه زدن ایجاد می‌شود، باید حتما کمک فنرها یا قطعات دیگر مربوط به جلوبندی را چک کنید. یکی از مهمترین دلایل این اتفاق خراب بودن لنت‌ها یا روتورها است که موجب می‌شود تا خودرو از کنترل خارج شود و هدایت کردن آن کمی دشوار باشد. علاوه بر این وجود گرد و غبار بر روی روتور که زیر لنت ترمز قرار دارد این حالت پرش را ایجاد می‌کند. 

چطور می‌توان از خرابی جلوبندی خودرو جلوگیری کرد؟ 

برای جلوگیری از خراب شدن جلوبندی و قطعات مرتبط با سیستم تعلیق بهتر است علائم را جدی بگیرید و به موقع برای تعمیر قطعات و رفع مشکل اقدام کنید. از لاستیک‌ها و قطعات باکیفیت استفاده کنید. لرزش‌ها و تکان‌هایی که در کابین و فرمان احساس می‌شود را به دقت بررسی کنید و حواستان به صداهایی که از قسمت جلوی خودرو به گوش می‌رسد باشد. دقت داشته باشید که اگر یک قطعه آسیب دیده را به موقع تعمیر یا تعویض کنید، هزینه نگهداری و تعمیر خودرو در آینده نیز کمتر خواهد بود. 

نتیجه گیری

در این مقاله با مهمترین علائم خرابی جلوبندی خودرو آشنا شدیم و دانستیم که هر علامت نشان دهنده خرابی کدام بخش از خودرو است. دقت داشته باشید که این مشکلات به مرور زمان ایجاد می‌شوند و باعث مختل شدن عملکرد سیستم تعلیق و خراب شدن جلوبندی خودرو می‌شوند. به همین دلیل توصیه می‌شود با انجام سرویس‌های دوره‌ای از بروز خسارات بیشتر و خرابی‌های جدی پیشگیری کرد. 

در سرویس دوره‌ای فرسودگی یا خرابی قطعات به موقع تشخیص داده می‌شود و پیش از آن که قطعه فرسوده به سایر قطعات آسیب برساند، تعویض می‌شود. بدین ترتیب هزینه سرویس کردن خودرو نیز کاهش خواهد یافت. سیستم تعلیق خودرو با عملکرد درست و ایمنی خودرو مستقیما در ارتباط است و مهم است که به طور مرتب بررسی شده و ایرادات موجود در آن رفع شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *