مقاله

خرابی دیسک و صفحه کلاچ

در صورتی‌که خرابی دیسک و صفحه کلاچ به موقع شناسایی نشود خساراتی را به دیگر نقاط خودرو وارد می‌کند و چون صفحه کلاچ و دیسک قابل رویت نیست امکان شناسایی به موقع آن کمی مشکل است و ممکن است راننده را با فراز و فرودهایی همراه کند با مطالعه ادامه مطالب با علائم خرابی دیسک و صفحه آشنا شوید تا بتوانید زودتر پیشگیری کنید.

علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ خودرو

دیسک کلاچ یکی از اجزای جعبه دنده خودرو است که وظیفه آن انتقال نیرو است. راننده می‌تواند به وسیله دنده سرعت خودرو را افزایش داده و به چرخ دنده‌ها منتقل کند. هم‌چنین صفحه کلاچ خودرو پس از مدتی نیاز به تعویض خواهد داشت که وظیفه این بخش ایجاد امکان حرکت برای خودرو است. علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ خودرو در ادامه مطلب توضیح داده خواهد شد تا از آسیب‌های بیش‌تر پیشگیری کند.

1- سفتی صفحه کلاچ

یکی از علائم خرابی دیسک و صفحه خودرو سفت شدن آن است اما به این معنا نیست هر خودرویی که در حالت طبیعی، کلاچ سفتی دارد معیوب است!

2- عدم سرعت و شتاب همیشگی

در حالتی که ماشین سرعت همیشگی را ندارد و در سربالایی‌ها قدرت عبور از سربالایی را ندارد احتمال خرابی صفحه کلاچ پر رنگ می‌شود و برای این‌که خودرو از حرکت نایستد ناچار به معکوس‌گیری می‌شویم.

3- افزایش بی رویه سوخت

یکی از دلایل تکمیل کننده این مبحث، افزایش بی‌رویه سوخت خودرو است. در عین حال که خودرو مسافت کوتاه‌تری را طی می‌کند ولی سوخت بیش‌تری مصرف می‌کند.

4- لرزش هنگام حرکت خودرو

هنگام استارت زدن خودرو، زمانی که ماشین روشن می‌شود. ماشین شروع به لرزش می‌کند و راننده را مجبور می‌کند برای پیشگیری از لرزش، گاز بیش‌تری بدهد که این مورد می‌تواند یکی از دلایل علائم خرابی دیسک و صفحه خودرو و موعد تعویض صفحه کلاچ عنوان شود.

علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ

5- بد جا رفتن دنده 1 یا دنده عقب

یکی دیگر از علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ خودرو، زمانی است که دنده عقب و دنده ۱ با مشقت تعویض می‌شود و راننده را مجبور به فشار بیش‌تر روی کلاچ می‌کند تا قدری، دنده راحت‌تر تعویض شود.

6 – تشخیص تعمیرکار خبره

راننده زمانی که دو یا سه نشانه از علائم بالا را مشاهده کرد باید سریعا به تعمیرکار مراجعه کند. و اگر احساس می‌کنید شاید به دلائلی متوجه تغییرات در خودرو نشوید بهتر است هر ۱۰ هزار کیلومتر به یک تعمیرکار مراجعه کنید تا در صورت وجود مشکل، خودرو را بررسی کند.

۷- استفاده زیاد از کلاچ در هنگام رانندگی

بعد از تعویض دنده، به آرامی پای خود را از روی کلاچ بردارید و سعی کنید دیگر از کلاچ استفاده نکنید. چون استفاده بی‌مورد و بیش از حد، سبب تمام شدن صفحه کلاچ و دیسک خواهد شد.

۸-میزان بالای سرنشینان یا بار حمل شده

اتومبیل‌های باری باید در حد توان استاندارد ماشین، بارها را حمل کنند. و اگر به دلائلی ماشینی مجبور به حمل بار، بیش از ظرفیت استاندارد خود شود به صفحه کلاچ فشار زیادی وارد خواهد شد و به سرعت از بین می‌رود. پس تلاش کنید تا بار را به اندازه ظرفیت استاندارد ماشین، جابه‌جا کنید.

9-بالا رفتن دما در صفحه و دیسک

افزایش اصطکاک در طولانی مدت میزان مصرف صفحه کلاچ را افزایش می‌دهد در نتیجه انتقال نیرو را با مشکل مواجه می‌کند به طوری‌که گاهی اوقات برای عبور خودرو از یک شیب معمولی، ماشین دچار مشکل می‌شود. دلیل آن نیم کلاچ‌های بی‌مورد در ترافیک‌ها و سربالایی‌ها و… است.

10-تاب برداشتن صفحه

در صورتی‌ که صفحه کلاچِ داغ، به طور غیر منتظره‌ای سرد شود باعث ایجاد ترک در صفحه خواهد شد. تصور کنید از یک سربالایی، بالا می‌روید بلافاصله لاستیک‌ها در گودال پر آبی می‌افتد و باعث سردی ناگهانی، و در نهایت ایجاد ترک خواهد شد.

  • تغییر کلاچ به دلیل خرابی و خشکی سیم کلاچ
  • به عقب پرت شدن به هنگام پا، در زمان رها کردن کلاچ
  • آلودگی صوتی حاصل تعویض دنده‌ها

لرزش دنده نیز می‌تواند از علائم خرابی دیسک و صفحه خودرو عنوان شود. یکی از روش‌های صحت سنجی دیسک این است که شما می‌توانید دنده دو را بزنید و پدال گاز را فشار بدهید تا ماشین حرکت کند. اگر خاموش نشد و حرکت کرد باید صفحه و دیسک تعویض شود در غیر این‌صورت صفحه و دیسک سالم است.

تشخیص خرابی دیسک و صفه کلاچ

برای پیشگیری از خرابی دیسک و صفحه کلاچ تا حد ممکن نکات زیر را رعایت کنید

۱. در صورت احساس بوی سوختنی از صفحه کلاچ و دیسک، به مکانیک مراجعه کنید.

۲. سعی کنید در سربالایی‌ها از حمل بار زیاد اجتناب کنید.

۳. به هر میزان که ریگلاژ کلاچ کم‌تر درگیر شود ماندگاری صفحه کلاچ بیش‌تر خواهد بود و دیرتر به اتمام خواهد رسید.

۴. هر چند وقت یک‌بار سیم کلاچ را عوض کنید.

۵. وزن خودرو را تا حد ممکن کم کنید تا به موتور و صفحه کلاچ، فشار وارد نشود

۶. در صورت نشتی گیربکس، آن را تمیز کنید تا باعث چربی صفحه کلاچ نشود.

تعمیر خودرو و مکانیک سیار امداد خودرو پابه‌پا

در صورت مشاهده خرابی ماشین، تعویض روغن، تعویض صفحه کلاچ و دیسک، تعویض ترمز، تنظیم گیربکس و تعمیر و تنظیم سیستم گرمایشی و سرمایشی خودرو می‌توانید جهت مشاوره و ثبت درخواست با امداد خودرو فوری تهران به شماره ۰۹۱۲۳۸۳۶۸۱۰ تماس بگیرید.

مزایا امداد خودرو پا به پا

امداد خودرو پا‌به‌پا مزایای ویژه‌ای نسبت به دیگر رقبا دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم:

۱. اقتصادی

استفاده از مکانیک سیار در محل، هزینه کم‌تری نسبت به تعمیر خودرو در گاراژ دارد این مکانیک‌های سیار، خدمات با کیفیتی را در مقایسه با گاراژها خواهند داشت.

۲. عدم اتلاف وقت

به دلیل این‌که مکانیک سیار در محل خرابی خودرو حضور پیدا می‌کند راننده می‌تواند زمان نگهداری و تعمیر خودرو را برنامه‌ریزی کند که با کم‌ترین اتلاف وقت بتوانند خودرو را تعمیر کنند.

۳. امدادرسانی شبانه‌روزی

امداد خودرو پا‌به‌پا در ۲۴ ساعت شبانه‌روز با مکانیک‌های مجرب آماده خدمات‌رسانی به مردم، در کوتاه‌ترین زمان ممکن خواهد بود.

بررسی مختصر شامل عوامل خرابی دیسک و صفحه کلاچ

خودرو و بخش‌های مختلف آن مثل دیسک و صفحه حساسیت‌های قابل توجهی دارند. به طوری که حتی تعویض دنده نادرست باعث آسیب به دیسک و صفحه خودرو شما خواهد شد. از علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ خودرو می‌توان به مصرف سوخت بی‌رویه،لرزش خودرو، سفتی کلاچ و… اشاره کرد. شما با سرویس ماهیانه خودرو می‌توانید از مشکلات آتی پیشگیری و از پرداخت هزینه‌های اضافی اجتناب کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *