مقاله

چند اشتباه در گیربکس اتوماتیک

اشتباه در استفاده از گیربکس

گیربکس اتوماتیک از یک آپشن لاکچری در سال 1948 به یک ضرورت در خودروها تبدیل شده است. زیرا اتوماتیک شدن گیربکس‌ها توانسته است علاوه‌بر ساده‌تر کردن رانندگی باعث کاهش تصادفات نیز شود. همچنین گیربکس‌های اتوماتیک عمر خودروها را افزایش داده‌اند. اما بسیاری از افراد همچنان با خودروهای گیربکس اتوماتیک به مانند خودروهای گیربکس دستی رفتار می‌کنند. این امر سبب استهلاک و کوتاه شدن عمر خودروها می‌شود. در ادامه از اشتباهاتی خواهیم گفت که رانندگان درباره گیربکس‌های اتوماتیک انجام می‌دهند.

بدون توقف کامل ماشین، دنده را روی حالت پارک گذاشتن

به طور کلی زمانی که ماشین در حالت پارک قرار می‌گیرد یک پین به چرخ دنده‌ای متصل می‌شود که بر روی میله گیربکس قرار دارد؛ این اتصال پین به میله خروجی سبب می‌شود ماشین متوقف شود. اگر در حین حرکت، گیربکس اتوماتیک را روی حالت پارک قرار دهید احتمال شکسته شدن این پین و آسیب به گیربکس بسیار زیاد است.

در جا گاز دادن بدون قرار دادن دنده روی حالت رانندگی

یکی از اشتباهات رایجی که افراد انجام می‌دهند این است که بدون آنکه دنده را روی حالت رانندگی (D) قرار دهند شروع به گاز دادن می‌کنند. این مسئله باعث می‌شود یک شوک بسیار بزرگ به چرخ دنده‌های گیربکس و قطعات داخل موتور وارد شود. همچنین این حرکت در قطعات داخلی خودرو ایجاد اصطکاک می‌کند و منجر به فرسودگی شدید آن‌ها می‌شود.

تغییر دنده در هنگام حرکت خودرو

یکی دیگر از مواردی که افراد درباره آن دقت نمی‌کنند این است که خودروی در حال حرکت نباید ناگهان وضعیت دنده‌اش تغییر کند. این مسئله به طور ویژه در مواردی که نیاز است ابتدا ترمز شود و بعد حالت دنده تغییر کند بیشتر آسیب‌زننده خواهد بود.

گیربکس اتوماتیک

شروع رانندگی پیش از گرم کردن موتور

یکی از مواردی که می‌تواند در صورت تکرار و در طولانی‌مدت گیربکس و موتور اتومبیل را دچار مشکلات جدی کند شروع ناگهانی رانندگی است. زمانی که خودرو را روشن می‌کنید حداقل 30 ثانیه تا یک دقیقه زمان بدهید تا به اصطلاح موتور گرم شود. این عمل سبب می‌گردد روغن وارد گیربکس و بخش‌های داخلی آن شود و گیربکس و موتور دچار شوک نشوند. این مسئله در فصل‌های سرد سال اهمیتی دوچندان می‌یابد.

رانندگی در سرازیری با دنده خلاص

یکی از اشتباهات رایج در هنگام رانندگی با خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک این است که افراد برای کاهش مصرف سوخت در سرازیری‌ها دنده را روی خلاص قرار می‌دهند. این عمل حرکت چرخ دنده‌ها را دچار مشکل می‌کند و سبب می‌شود گیربکس آسیب جدی ببیند.

بی توجهی به تعویض روغن گیربکس

یکی از مواردی که شاید توجه زیادی به آن نمی‌شود تعویض منظم روغن گیربکس است. شما اگر بهترین روغن گیربکس موجود در بازار را هم تهیه کنید باز هم بعد از مدتی تجزیه و فاسد خواهد شد. تعویض منظم روغن گیربکس این اجازه را می‌دهد که قطعات آن در دمای مناسب و بدون جرم و اختلال کار کنند. عمر مفید گیربکس اتوماتیک ارتباط مستقیم با کیفیت روغن گیربکس دارد.

اگر در هنگام رانندگی بوی سوختگی حس کردید به احتمال زیاد روغن گیربکس شما مشکلی دارد و نیاز است که آن را تعویض کنید. گاهی اوقات نیز روغن گیربکس را مدت کوتاهی است که تعویض کرده‌اید اما باز هم بوی سوختگی را حس می‌کنید در این هنگام بهتر است نشتی سیستم گیربکس چک شود.

بیکار ماندن دنده در حالت D برای مدتی طولانی

یکی از اشتباهات رایج در هنگام رانندگی با گیربکس اتوماتیک این است که افراد در زمانی که باید برای مدتی طولانی خودرو را متوقف کنند آن را خاموش نمی‌کنند یا در حالت پارک قرار نمی‌دهند. این ماندن در وضعیت D در هنگام توقف، سبب می‌شود گرمای زیادی داخل گیربکس به وجود بیاید. این گرمای ایجاد شده در دور آرام موتور به شدت عمر موتور و گیربکس را کوتاه می‌کند.

گیربکس اتوماتیک خودرو

اشتباه گرفتن خودرو با قایق

برخی از افراد فکر می‌کنند ماشین‌های اتوماتیک می‌توانند کار قایق را انجام دهند و به همین دلیل بدون توجه به خودروی خود از هر آب گرفتگی با هر میزان ارتفاع آبی عبور می‌کنند. بر روی گیربکس دریچه‌ای وجود دارد که کار آن کاهش سطح فشار است. اگر ماشین در آب گرفتگی وارد شود و آب داخل این دریچه گردد. به احتمال زیاد به دلیل پیاده کردن موتور و گیربکس خودرو، هزینه سنگینی بر شما تحمیل خواهد شد.

تیک آف را فراموش کنید

اگر شما هم جزو گروهی از افراد هستید که به تیک آف علاقه‌مندند اما از طرفی هم ماشین خود را سالم می‌خواهند باید بگوییم این ممکن نیست. تیک آف‌ها نه تنها شما را به لاستیک‌های نو نیازمند می‌کنند بلکه احتمال شکستن گیربکس و از دست رفتن پیستون‌های خودروتان را نیز بسیار بالا می‌برند.

مقدار کم روغن گیربکس

روغن گیربکس سبب می‌شود گیربکس و قطعات داخل آن خنک شوند و همچنین این قطعات به راحتی کار بکنند. اگر به مدت طولانی با روغن گیربکس کم رانندگی کنید احتمال خوردگی و فرسایش قطعات گیربکس خودروی شما بسیار بالا می‌رود. این مسئله می‌تواند هزینه تعمیرات سنگینی را به شما وارد سازد.

استفاده کردن از دو پا در رانندگی

در ماشین‌هایی که گیربکس دستی دارند سه پدال وجود دارد: گاز، ترمز و کلاچ. اما در ماشین‌هایی با گیربکس اتوماتیک پدال کلاچ حذف شده است و تنها دو پدال گاز و ترمز وجود دارند. به همین دلیل بسیاری از افراد در هنگام رانندگی بر اساس عادتی که در گذشته داشته‌اند برای پدال‌ها از دوپا استفاده می‌کنند؛ این مسئله می‌تواند به گیربکس آسیب بزند. در مواردی هم ممکن است منجر به تصادف شود.

استفاده از دنده خلاص در توقف های کوتاه

در توقف‌های کوتاه‌مدت در حدود یک الی دو دقیقه بهتر است گیربکس روی حالت رانندگی بماند و آن را روی دنده خلاص قرار ندهید. این تعویض دنده از حالت D به N در زمان‌های کوتاه بیشتر از حفظ حالت دنده منجر به استهلاک می‌شود.

یک عادت اشتباه در هنگام روشن کردن خودرو

یکی از عادات مخرب درباره گیربکس‌های اتوماتیک این است که چنین خودروهایی را همانند خودروهایی با گیربکس دستی روشن کنید. برخی از افراد عادت داشتند خودروی گیربکس دستی خود را ابتدا در هنگام روشن کردن روی حالت خلاص بگذارند و بعد دور موتور را بالا ببرند و سپس رانندگی را شروع کنند. اگر می‌خواهید با هزینه‌های سرسام‌آور تعمیرات گیربکس و قطعات داخلی خودروتان مواجه نشوید این عادت را ترک کنید.

حذف رادیاتورهای گیربکس

گیربکس اتوماتیک در هنگام روشن بودن، بین چرخ‌دنده‌هایش اصطکاک ایجاد می‌شود و این امر باعث می‌گردد دمای درونی آن بالا رود. دمای روغن گیربکس نیز به دلیل همین مسئله افزایش می‌یابد. مهندسان برای جلوگیری از آسیب این افزایش دما، رادیاتورهایی را در گیربکس‌های اتوماتیک تعبیه کرده‌اند که نقش خنک کننده را ایفا می‌کنند.

این رادیاتورها یا جلوتر از رادیاتور موتور قرار می‌گیرند و با هوا به طور مستقیم در ارتباط هستند یا درون رادیاتور آبی که در سیستم خنک‌کننده پیشرانه وجود دارد قرار می‌گیرند. اما هر جا و به هر شکلی که باشند وظیفه تعدیل و تثبیت دما را در گیربکس اتوماتیک دارند. متاسفانه گاهی به دلیل نشتی، تعمیرکاران این رادیاتورها را از روی سیستم گیربکس برمی‌دارند که این کار به شدت به گیربکس آسیب می‌زند و کارایی آن را کاهش می‌دهد.

مراقبت از سلامت گیربکس باعث افزایش طول عمر خودروی شما می‌شود

گیربکس اتوماتیک رانندگی را آسان‌تر کرده است اما حساسیت‌های خود را نیز دارد. با کمی توجه و رعایت نکات بالا می‌توانید مطمئن شوید بی‌دلیل دچار هزینه‌های سرسام‌آور تعویض و تعمیرات گیربکس نخواهید شد. با مراقبت از گیربکس خودروی خود می‌توانید تا حد زیادی از موتور آن نیز مراقبت کنید. اگر در هر زمان و مکانی برای خودرو شما مشکلی پیش آمد، امداد خودرو تهران آماده خدمت رسانی به شما است.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *